Helicobacter pylori

Helicobacter pylori – 8 simptoma infekcije

Helicobacter pylori je spiralna gram negativna bakterija, otkrivena 1982. godine., a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije polovina čovječanstva je zaražena ovom bakterijom. Ukoliko se ne tretira na vrijeme, Helicobacter pylori može izazvati teža zdravstvena oboljenja.

Helicobacter pylori izaziva upalu želučane sluznice – gastritis, a kod nekih osoba koje su inficirane ovom vrstom bakterije može doći i do pojave čira na dvanaestopalačnom crijevu i želucu. Bakterija opstaje u kiselom okruženju želuca, jer luči enzim ureazu koji razlaže ureu i na taj način se oslobađa amonijak koji svojim baznim osobinama neutrališe želučanu kiselinu.

 

SIMPTOMI INFEKCIJE

 

Najčešći simptom je nagrizajuća bol u trbuhu, odmah ispod rebara. Bol se pogoršava kada je želudac prazan, a smanjuje na pun želudac, nakon konzumiranja mlijeka ili lijekova koji neutrališu želučanu kiselinu. Ostali simptomi infekcije Helicobacter pylori  su gubitak težine, gubitak apetita, nadutost, podrigivanje, mučnina, povraćanje i žgaravica.

Ukoliko uočite probleme sa varenjem i neobičan bol u stomaku, važno je da potražite pomoć svog doktora i da se testirate na Helicobacter pylori.

 

GASTROMIX PROIZVODI – NAJBOLJI PRIJATELJ VAŠEG ŽELUCA

 

Ukoliko je rezultat pozitivan, prvo što treba da učinite jeste da uvedete izmjene u svoj režim ishrane koji uključuje izbjegavanje začinjene i ljute hrane, kafe, alkohola, gaziranih pića, te cigareta. Također je potrebno izbjegavati namirnice koje sadrže brašno od pšenice, raži ili ječma, soju, industrijski prerađeno meso i druge namirnice. Nužno je upotrebljavati
vlaknasto voće i povrće, lanene sjemenke, te kao izvor tekućine koristiti prirodne čajeve.

Također, preporučujem konzumiranje GastroMIX H kapsula koje pomažu eliminisanju bakterije H. pylori.

GastroMIX H kapsule sadrže sastojke koji djeluju antimikrobno i antiupalno i pomažu eliminisanju heliko bakterije i pratećih simptoma gastritisa, čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu kao i regeneraciju oštećene sluznice želuca.

Ublažavaju simptome kao što su bol u stomaku, nadimanje, grčevi, često podrigivanje, mučnina, te blagotvorno djeluju na probavni sistem u cjelini.

PRAVILNA ISHRANA

 

Osnovna preporuka u načinu ishrane je konzumiranje više manjih obroka dnevno kako bi se osigurala zaštita sluznice. Obroci se trebaju konzumirati mlaki, a preporučuje se kuhana, kruta i lagano pripremljena hrana, bez jakih začina i masnoća. Svaki zalogaj hrane potrebno je dobro prožvakati. Preporučuje se kuhano voće i povrće jer se tako lakše probavlja. Što se tiče mesa, dozvoljena je kuhana piletina ili puretina te bijela kuhana riba ili plodovi mora. Što se tiče mliječnih proizvoda dozvoljeno je obrano mlijeko i mliječni proizvodi sa niskim udjelom masti.

 

Helicobacter pylori: NAMIRNICE KOJE TREBA IZBJEGAVATI

 

 • alkoholna pića,
 • začini (biber i paprika),
 • crna kafa sa ili bez kofeina,
 • gazirana pića, čokolada,
 • previše hladna ili prevruća jela,
 • masno i žilavo meso,
 • dimljene i konzervirane namirnice,
 • velike količine glutena mogu dodatno iritirati oštećenu sluzokožu želuca,
 • kiselo voće i povrće,
 • crveni uk, češnjak, hren, alkoholno sirće, senf, majoneza,
 • pretjerani unos soli.

 

NAMIRNICE KOJE SE PREPORUČUJU

 

Hranu je isključivo potrebno pripremati kuhanjem i dinstanjem, a zabranjeno je pohovanje, prženje i pečenje. Hranu treba usitniti i dobro sažvakati. Ishrana bogata voćem i povrćem blagotvorno djeluje na prevenciju svih gastrointestinalnih oboljenja.

Iako je najzdravija forma sirovo voće i povrće, kod ljudi koji imaju simptome gastritisa, odnosno infekciju Helicobacter pylori, celuloza iz voća i povrća može mehanički da nadražuje sluzokožu koja je pod upalom. Zbog toga se preporučuje ili konzumiranje sokova od voća i povrća, ili blago dinstano/kuhano voće i povrće. Mrkva, krompir, brokule, jabuke, spadaju u grupu vlaknaste, lako svarljive hrane i najčešće ne izazivaju dodatne tegobe.

Maslinovo ulje, ulje lana, lanene sjemenke, losos i tunjevina predstavljaju bogate izvore omega 3 masnih kiselina koje mogu mogu da ublaže procese upale. Brusnice, zahvaljujući sadržaju vitamina C i antioksidandsu proantocijanidinu, spriječavaju prijanjanje bakterije H. pylori prevenirajući tako nastanak peptičkog ulkusa. Probiotici prisutni u hrani poput jogurta i kefira regulišu probavu i vraćaju crijevnu floru u ravnotežu.

 

Korisni linkovi:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/h-pylori/symptoms-causes/syc-20356171

 

E. coli – bakterija koja je uzročnik čak 80% urinarnih infekcija
Menopauza – kako ublažiti simptome na 100% prirodan način?
Close Korpa
Close Lista želja
Close

Close
Navigacija
Kategorije